Hur det går till att köpa aktier | Få steg för steg vägledning

De flesta är medvetna om hur populärt aktieinvestering är, men många är inte helt hundra på hur det faktiskt går till att köpa aktier. Lyckligtvis nog är det en snabb och smärtfri process som inte kräver år av erfarenhet, så du kan utan svårigheter komma i gång redan idag.

1. Handelsplattformen

Att köpa aktier sker på en handelsplattform som du antingen når via din webbläsare på datorn eller via en applikation i mobilen. Det finns ett antal plattformar att välja mellan, men du ska främst hålla utkik efter en variant som bjuder på en lättnavigerad layout, händiga verktyg och redskap samt möjligheten att köpa aktier utan höga avgifter.

Ett högkvalitativt exempel är eToro, men gör din egen research och säkerställ att du når en plattform som uppfyller just dina krav. För en äkta djupdykning i ämnet kring handelsplattformar och praktiska aktie appar, ta en tur över till Aktieskola.

2. Ha en plan redo

En plan bör vara nedskriven och klar innan du börjar bläddra bland aktierna som finns tillgängliga. På så sätt får du klart för dig huruvida du är intresserad av att investera långsiktigt eller kortsiktigt, hur många aktier du får ha på en och samma gång samt hur länge du ska behålla dem innan det är dags att sälja. Om du har planerat detta i förväg slipper du risken av att paniksälja eller ta riskabla beslut som leder till stora förluster. Ta det säkra före det osäkra, helt enkelt!

3. Hitta lämpliga aktier

När du nu har fått tag på en handelsplattform som uppfyller dina krav och en plan har färdigställts kan du äntligen börja bläddra kring aktier. Vid valet av aktier bör du hålla ögonen öppna efter framgångsrika företag som har möjligheten att växa ännu mer. Det kan exempelvis vara värt att vända dig till Apple, Amazon och andra ”säkra” företag som med största sannolikhet kommer att fortsätta att gå med vinst. Lägg heller inte alla dina ägg i en korg, utan sprid gärna ut dina risker genom att investera i aktier inom flera olika sektorer.